Takan, leivinuunin, kanttiuunin ja pönttöuunin lämmitys

[seopress_breadcrumbs]

Koostimme tälle sivulle ammattilaisen vinkit jo käyttöönotetun puupesän lämmitykseen. Ohjeet sopivat hyvin niin takkaan, pönttöuuniin, leivinuuniin kuin vaikka kanttiuuniinkin – mihin tahansa, missä poltetaan puuta.

Mikäli etsit ohjeita vasta valmistuneen uunin ensimmäiseen lämmitykseen, klikkaa tästä!

 

Takan ja uunin lämmityksen kuusi kultaista sääntöä:

1. Puu on puhdas polttoaine

  • Puhtaan puulämmityksen taito on suoraan verrannollinen puusta irtoavien kaasujen polttamisen taitoon.
  • Poltettavan puun tulee olla kuivaa: meidän suosituksemme on kaataa puu helmikuussa, kuivata se läpikotaisin kevätauringossa ja polttaa lokakuussa.
  • Puun kuivuuden tunnistat kalauttamalla pilkkeitä yhteen. Jos ääni on kilahtava ja terävä, puu on riittävän kuivaa poltettavaksi.
  • Kuivasta puusta irtoaa kuori tai kaarna helposti.

2. Takan tai uunin lämmityksen aloittaminen

  • Ennen uunin sytyttämistä tarkista tuhkapesä: tuhka ei saa koskaan ylettyä arinaan asti.
  • Avaa savupelti ja tarkista veto esimerkiksi tulitikun avulla. Jos takassa tai uunissa ei ole vetoa, voidaan sen aikaansaamiseksi polttaa sanomalehtiä nuohousluukussa.
  • Sytykkeet ja parin päivän puuannos kannattaa säilyttää lämpimässä, ulos tuuletetussa tilassa. Näin puu jatkaa kuivumista.

3. Sytyttäminen

  • Palamisen puhtauden tärkeä edellytys on oikeanlainen sytyttäminen.
  • Sytyttämiseen ei saa käyttää jätteitä, kuten maitopurkkia tai muovia.
  • Avaa tuhkaluukun ja takan luukun säädöt kokonaan.
  • Lado alkupanokseksi harvakseen pieniä puita, noin 8-10 cm halkaisijaltaan. Lado puita noin puolet tulipesän tilavuudesta ja laita päällimmäiseksi tikkuja, lastuja, tuohta ja/tai pieni määrä sanomalehtipaperia. Näistä tuohi palaa pisimpään. Näin kaikki mikä kaasuuntuu pääsee leimahtamaan ja palamaan ensimmäisenä.
  • Puut asetetaan tulipesään vaaka-asentoon ja sytytetään keskeltä päältä.

4. Lämmittäminen

  • Kun tuli on syttynyt, säädetään ilma-aukot niin että tulta poltetaan kohtuullisesti. Ilmaa ei pidä antaa liikaa, mutta palamisen tulee hieman kohista.
  • Liekehtivän kaasupalon aikana annetaan ilmaa arinan alta 1/3 ja lisä- eli toisioilmaa takkaluukusta 2/3 osaa. Tämä ohje koskee tiivistettyjä luukkuja. Jos luukkuja ei ole tiivistetty, joudutaan ne yleensä sulkemaan kokonaan.

5. Toinen pesällinen

  • Puuta voidaan lisätä sama määrä kuin ensimmäisessä pesällisessä.
  • Kooltaan 12-15 cm puut asetellaan tiiviisti vasta tummuvan hiilloksen päälle.
  • Tehokkaimman lämmityksen saat polttamalla kaksi pesällistä peräkkäin. Jos tämä ei vielä riitä halutun lämmityksen saavuttamiseen, voit polttaa lisää kolmen-neljän tunnin kuluttua.
  • Palamista ei tule häiritä tarpeettomasti.

6. Lämmityksen lopettaminen

  • Kun liekehtivä kaasupalo on päättynyt, suljetaan takanluukun toisioilma-aukot kokonaan ja tuhkapesän ilma-aukot osittain.
  • Kun hiilloksessa ei enää näy sinisiä liekkejä, suljetaan savupelti lähes kokonaan.
  • Savupelti voidaan sulkea täysin vasta sitten, kun hiilet ovat palaneet täysin loppuun! Tällöin häkävaaraa ei enää ole.

Tupa Uunit Oy

Hermannintie 15

11710 Riihimäki

Myynti

Petri Pakarinen
puh. 040 511 9105
petri.pakarinen@tupauunit.fi

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tupa Uunit kartta - Hermannintie 15, Riihimäki